Euroopan jätteen vähentämisen viikko EWWR 16.-24.11.

Vuosittaista Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa (European Week for Waste Reduction) vietetään tänä vuonna nyt 16.–24.11.2013. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta jätteiden vähentämisestä, tuotteiden uudelleenkäytöstä ja kierrätyksestä. Tarkoitus on rohkaista kansalaisia ja erilaisia kohderyhmiä pitämään viikon aikana esillä näitä teemoja. Suomessa viikkoa vietetään neljännen kerran. Jätteen synnyn ehkäisemistä koskeva neuvonta on yksi Kiertokapulan perustehtävistä ympäri vuoden. Jätteen vähentämisen viikon tiimoilta Kiertokapula on lähestynyt alueen kouluja ja päiväkoteja uutiskirjeellä, joista löytyy erilaisia työkaluja ja materiaaleja aiheen käsittelyyn ja esillä pitämiseen.

Koko Eurooppa vähentää jätettä 16.–24. marraskuuta
Kiertokapula innostaa uutiskirjeellä kouluja ja päiväkoteja osallistumaan

Yksi Kiertokapulan perustehtävistä on jätehierarkian mukainen jätteen syntyä ehkäisevä neuvonta. Kiertokapula tarjoaa ympäri vuoden päiväkotien käyttöön esimerkiksi lainattavaa ”puuhapakettia”, joka sisältää monta erilaista pientä tehtävää perheen pienimmille.  Peruskoululaisille on EWWR:n sivuilla aiheeseen liittyvä hyvä sarjakuva ja peli. Lisäksi alueen päiväkoteihin ja kouluihin juuri lähetetyissä uutiskirjeissä oli linkkejä moniin hyödyllisiin ja hauskoihin sivustoihin ja tehtäviin. Jätteen määrän vähentämistä olisi syytä ajatella juuri nyt, kun suuri jätteentuottajien juhla eli joulu lähestyy. Kiertokapula vinkkaakin tutustumaan hyviin vähäjätteisiin lahjaideoihin Helsingin ympäristöpalvelujen kehittämässä palvelussa, joka löytyy sivustolta www.annajotainmuuta.fi.

Lisää tietoa Jätteen vähentämisen viikosta

Euroopan jätteen vähentämisen viikko on Euroopan Komission LIFE+ -hanke, joka tavoittelee jätemäärien vähentymistä erilaisten tapahtumien ja tempauksien kautta. Tapahtumia järjestävät muun muassa koulut, yritykset ja järjestöt. Euroopassa on tänä vuonna mukana lähes 13 000 tapahtumaa. Suomen tapahtumista suurin osa on kuntien jätelaitosten järjestämiä. Suomessa viikon organisaattorina toimii Jätelaitosyhdistys ry yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja Ekokumppanit Oy:n kanssa. Suomessa järjestettävien tapahtumien listaus löytyy Pirkanmaan Jätehuollon sivuilta http://www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/ewwr (liitetiedosto ja linkkilista oikealla).

Video aiemmin toteutetuista hankkeista Euroopassa: http://vimeo.com/67711011
Kuvia Euroopan tapahtumista: http://www.ewwr.eu/image/tid/
Hankkeen kansainväliset sivut http://www.ewwr.eu/node/2