Jätehuollon jouluvinkkejä

Osassa Kiertokapulan hoitamista kunnista pyhät muuttavat jäteastioiden tyhjennysaikatauluja. Pyhät vaikuttavat myös Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueiden aukioloaikoihin. Muuttuneet aikataulut voi tarkistaa täältä.

Joulukuuset eivät kuulu seka- tai biojätteeseen

Kiertokapula tarjoaa joulun jälkeen asiakkailleen maksuttoman joulukuusikeräyksen alueilla, joiden jätehuollon se hoitaa. Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Lopella, Mäntsälässä, Riihimäellä, Tuusulassa, Valkeakoskella sekä Hämeenlinnan ja Hattulan läntisellä ja pohjoisella alueella joulukuusen voi jättää kokonaisena ja pakkaamattomana oman roska-astian viereen, josta se kerätään ilmaiseksi tammi-helmikuun aikana normaalin jäteastiatyhjennyksen yhteydessä. Nurmijärven, Janakkalan sekä Hattulan ja Hämeenlinnan itäisen ja eteläisen alueen asukkaita tiedottavat kyseisten alueiden jäteastioita tyhjentävät tahot joulukuusten keräyksistä. Asukkaat voivat myös toimittaa kuusen maksutta Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueille tammikuussa. Kuusia ei saa laittaa seka- tai biojäteastioihin.

Nurmijärvellä, jossa Kiertokapula ei hoida jäteastioiden tyhjennystä, kuusia ei kerätä jäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä. Joulukuuset voi toimittaa veloituksetta tammikuun aikana Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueelle. Lisäksi kuusille on ilmaislavat 2.-14.1. seuraavissa paikoissa:

  • Rajamäen Kiljavantiellä, urheilualueen pysäköintipaikka
  • Kirkonkylän Kauppanummentiellä, ekopisteen yhteydessä
  • Klaukkalan jäähalli, parkkialue, Lepsämäentie 12

Lavat on tarkoitettu vain kuusille. Mahdolliset muovipussit/kääreet tulee poistaa. Lavojen tyhjennyksen hoitaa Kuljetusliike Piharatamo Oy, puh. 050 2215.

Jätteet pieneen tilaan ja oikeisiin osoitteisiin

Jouluna jätteet lajitellaan normaalisti. Jäteastiat kuitenkin täyttyvät pyhien aikana usein nopeasti ja jäteastioiden tyhjennykset eivät pyhistä johtuen hoidu aivan normaalisti. Kaikkea ei siis välttämättä tarvitse heti viedä jäteastioihin. Esimerkiksi kartongit voi litistää ja niputtaa, jolloin niitä voi säilyttää seuraavaan viikkoon, jos kartonkiastia on täynnä. Samoin lahjapaperit voi taitella kasaan, jolloin ne eivät vie turhaa tilaa.

Lahjapaperit ja kynttilät

Lahjapaperit ja kukkien käärepaperit sisältävät paljon painoväriä ja kuuluvat tästä syystä seka- tai kuivajätteeseen, mutta esim. sanomalehtikääreet ilman teippauksia voi laittaa paperinkeräykseen. Muovipakkaukset voi viedä Rinki-ekopisteisiin.
Muoviset hautakynttilät voi laittaa sekajäteastiaan. Alumiiniset tuikunkuoret ja lyhdyt kuuluvat metallinkeräykseen, kuten muukin metalli.

Kinkkurasva

Kinkun paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin. Rasvat voi esimerkiksi pieneen kanisteriin pakattuna laittaa seka- tai kuivajätteeseen. Kinkun luu kuuluu sekajäteastiaan ison kokonsa takia. Kinkun paistorasvan voi toimittaa myös keräyspisteisiin, joita löytyy mm. Suomen jokaisesta Citymarketista. Ohjeet kinkkurasvan pakkaamiseen ja lähimmän keräyspisteen löydät osoitteesta www.kinkkutemppu.com

Tina

Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä. Tinat voi kierrättää käyttämällä seuraavana vuonna uudestaan tai korvaamalla tinan sokerilla. Jos et käytä tinaa uudelleen, vie tinat vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin esim. Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueelle.

Ilotulitteet

Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat sekajätteisiin. Räjäyttämättömille ilotulitteille on myyjien järjestettävä uudenvuoden jälkeen viikon ajaksi palautuspiste, johon ilotulitteet voi palauttaa.

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER)

Sähkö- ja paristokäyttöiset kynttilät, valosarjat jne. kuuluvat SE-romun vastaanottopisteisiin. Vastaanottopisteet löydät mm. täältä: www.kierratys.info.

Verkkosivujemme etusivulla oleva lajitteluhaku kertoo myös kätevästi ohjeet kunkin jätteen lajitteluun. Kirjoita ruutuun jätteen nimi – esimerkiksi uudenvuoden tina – ja saat tulokseksi lajitteluohjeet.