Euroopan jätteen vähentämisen viikko

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa (EWWR) vietetään vuosittain marraskuun loppupuolella. Teemaviikon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vähäjätteisemmästä arjesta.

Euroopan jätteen vähentämisen viikolla eri tahot yksityishenkilöistä yrityksiin järjestävät jätemäärän vähentämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen tähtääviä tapahtumia. Pääosassa viikolla ovat materiaalitehokkuuden, kiertotalouden ja luonnonvaroja säästävien elämäntapojen esille tuominen. Vuonna 2016 koko Euroopan yhteinen teema oli pakkausjätteen vähentäminen.

Fiksu pakkaus- kampanja 2016

Teemaviikolla järjestettiin Fiksu pakkaus- kampanja, jonka puitteissa haluttiin haastaa meidät kiinnittämään huomiota pakkausjätteen määrään ja pohtimaan tapoja vähentää pakkausjätettä.

Hyvä pakkaus on vähäjätteinen ja helposti kierrätettävä. Hyvä pakkaus myös suojaa tuotetta ja pidentää tuotteen käyttöikää. Huonosti pakattu tuote voi pilaantua tai rikkoontua ennen käyttöä, jolloin kaikki tuotteen valmistukseen käytetyt materiaalit ja energia menevät hukkaan. Oikeanlaiset pakkaukset voivat vähentää esimerkiksi ruokahävikkiä. Kiinnitä siis ostoksilla huomiota pakkauksiin. Alla vinkkejä kauppareissulle ja arjen valintoihin:

  • Osta vain tarpeeseen
  • Älä osta yksittäispakattuja tai ylipakattuja tuotteita
  • Jos tarvitset jotain tuotetta suuria määriä, suosi tukkupakkauksia
  • Osta tuoretuotteita ja valmista niistä kerralla suurempi annos ruokaa
  • Pakkaa kotona tehty ruoka uudelleenkäytettäviin astioihin
  • Jätä einekset kaupan hyllylle ja lähde lounaalle ravintolaan
  • Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan, jotta ne saadaan kierrätettyä uusiksi tuotteiksi

Lisätietoa löytyy teemaviikon suomenkielisiltä sivuilta

Katso myös viikon viralliset sivut

 

Tähteitä nolla!-kampanja 2015

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon liittyen alakouluille oli tarjolla Tähteitä nolla!-kampanja, jossa haastetaan oppilaat vähentämään roskiin heitetyn ruoan määrää ja lisätään ruoan arvostusta.

Kampanjaan liittyvät materiaalit löytyvät alta. Niitä voi tulostaa koulujen ruokaloihin, vaikka kampanjaa ei varsinaisesti vuonna 2016 järjestetäkään.

Tähteitä nolla!-juliste

Pöytäständi

Aamunavaus

Punnituslomake

 

 Vuosi 2014

Vuoden pääteemana oli ”Stop food waste!” eli ruokajätteen määrän vähentäminen.
Vinkkejä tähän taisteluun löytyy esimerkiksi näiden linkkien takaa:

 European Clean Up Day

EWWR -viikon teemoihin liittyy myös European Clean Up Day, jolloin järjestetään siivoustempauksia euroopan laajuisesti. Vuonna 2015 European Clean Up Day järjestettiin toukokuussa.

Lue lisää

 

Kiertokapula lähettää ennen jätteen vähentämisen viikkoa sidosryhmilleen uutiskirjeet, joissa jaetaan tietoa ja linkkejä teemaviikkoon liittyen.

Kiertokapulan uutiskirjeet löytyvät Uutiskirjeet-sivulta.