Nuukuusviikko

Nuukuusviikkoa vietetään vuonna 2019 viikolla 17. Tule mukaan nuukailemaan!

Valtakunnallista Nuukuusviikkoa vietetään vuosittain viikolla 17. Tänä vuonna Nuukuusviikkoa vietetään 20.-26.4.2020.

Nuukuusviikoa on järjestänyt 20 kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Viikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Pääteemoja ovat luonnonvarojen säästäväinen käyttäminen ja jätteiden synnyn ehkäiseminen.

Rajatonta kulutusoikeutta- ja halukkuutta pidetään nykyään itsestään selvyytenä, ja kulutuksen tahti kiihtyy koko ajan. Kun puhutaan talouskasvusta, sillä tarkoitetaan yleensä ihmisten mahdollisuutta hankkia ja käyttää aineellisia hyödykkeitä enemmän, joka tietysti kuluttaa luonnonvaroja enemmän. Mitä enemmän kulutamme, ja mitä enemmän taloutemme kasvaa, sitä suurempi on hyvinvointimme. Mutta onko kasvun ja aineellisen hyvinvoinnin kytkentä pakollinen? Missä vaiheessa kasvu aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä?

Kuluttamisen kohtuullisuudella tarkoitetaan hyvinvoinnin uudelleen määrittelyä. Millaista hyvinvointia voimme ja haluamme tavoitella? Sen sijaan, että hankkisimme koko ajan enemmän ja uudempaa, ehkä meidän tulisi pohtia kuinka paljon me haluamme. Ja vielä tärkeämpää, kuinka paljon me tarvitsemme. Ehkä liika tavaran hamuaminen tekee loppujen lopuksi vain onnettomaksi. Nuukuusviikko on hyvä aika pohtia keinoja ekologiseen nuukuuteen. Hyvä teema nuukuusviikolle voi olla esimerkiksi turhakkeiden välttäminen ostamisessa ja sitä kautta myös jätteiden synnyn ehkäiseminen kotona.

Nuukuusviikolla ei ole joka vuosi valtakunnallista teemaa, vaan kaikki voivat ideoida omaa toimintaa kestävään elämäntapaan liittyen. Viikolla voi järjestää vaikkapa tavaranvaihtopäivän tai turhien tavaroiden näyttelyn. Tutustu alla oleviin linkkeihin ja poimi ideat nuukailuun!

  • Nuukuusviikko -sivuilta löydät tietoa toiminnasta sekä materiaalia oman toiminnan ideoimiseen ja järjestämiseen
  • Kulutus.fi-sivusto tarjoaa niksejä, pelejä ja testejä aiheeseen liittyen
  • WWF Materiaalipankista löytyy harjoituksia kestävään elämäntapaan liittyen
  • Oppimistehtäviä kestävän kulutuksen opetukseen

Katso myös:
Viisas kuluttaa vähemmän -opas