Puutarhajätteen kompostointi

Puutarhajätteet ovat enimmäkseen ravinneköyhiä, rakenteeltaan karkeita tai muuten hankalia kompostoitavia, joten niiden kompostointiin kannattaa perehtyä. Jos lopputulosta jaksaa odottaa, pääsee vähemmällä vaivalla, mutta tilaa tarvitaan enemmän.

mullanlevitysKaikki eloperäinen aines maatuu omalla ajallaan, mutta kompostoinnilla tulosta saadaan nopeammin. Puutarhajätteiden kompostointiin ei tarvita kehikoita tai kompostoreita, mutta usein niistä on hyötyä. Jonkinlainen ”kuori” pitää kompostoitavan materiaalin tasaisemmin kosteana, tuuli ei pääse levittelemään sitä, eikä kannelliseen tai peitettyyn kehikkoon pääse lentämään rikkaruohonsiemeniäkään.

 

Perussääntöjä

  • Ns. kuolleet ja lakastuneet kasvinosat ovat ravinneköyhiä ja tarvitsevat typpilisää maatuakseen nopeammin.
  • Pieneliöitten hapensaanti on turvattava myös kompostin pohjalla: esim. salaojaputket, karkea puuhake tai rangat toimivat tässä tarkoituksessa hyvin.
  • Kompostoituminen on nopeampaa, mikäli komposti suojataan kuivumiselta ja liialta sateelta.

Puutarhakompostin typpilisäksi käyvät esim. lannoitettu turve, urea, puutarhan typpilannoitteet, virtsa, kompostikäymälän jäte ja tuore nurmikonleikkuujäte. Puolikypsää keittiöjätekompostia voi myös käyttää.

Kypsymään jätettävä komposti kannattaa suojata sateelta ja haihtumiselta. Kompostin voi peittää maalla, oljella tms. Tällöin ”sisältö” lahoaa tasaisemmin. Muovia ja peltiä voi myös käyttää suojana, ne estävät myös lentävien siementen pääsyn kompostiin. Jos kompostin läheisyydessä on esim. koivuja tai haapoja, alapuolikin kannattaa suojata, muuten valmis komposti on vuoden kuluttua täynnä juuria ja juurivesoja.

risusilppuri

Risuja ei kannata sellaisenaan yrittää kompostoida. Risuhake sen sijaan kompostoituu hyvin. Monien puulajien lehdet, kuten vaahteran, tammen ja haavanlehdet ovat kovia ja hyvin hitaasti kompostoituvia. Lehtien silppuaminen esim. ruohonleikkurilla nopeuttaa huomattavasti prosessia. Kompostin kääntäminen ainakin kerran tasoittaa kypsymistä.

Kompostorin valinnassa auttaa kompostorin valintaopas, jonka uusimman version löydät Oppaat ja muu materiaali -sivuiltamme.