Lajittelu
Haravointijätteenä otetaan vastaan muun muassa:
- maatuva haravointi- ja puutarhajäte
- poistettu nurmikko (jossa vain vähän multaa kiinni)
- ruohonleikkuujäte
- ruohovartisten kasvien juuripaakut (enimmät mullat tulee karistella pois)
- puiden kävyt
- risuhake
Haravointijätteeseen ei saa laittaa vieraslajeja, kuten esimerkiksi jättipalsamia, kurtturuusua, jättiputkea ja espanjansiruetanoita tai niiden munia. Lue lisää vieraslajeista.
Omenat
Ylijäämäomenoita sekä muumiotautisia omenoita voidaan vastaanottaa kaikilla jätteidenkäsittelyalueilla haravointijätteen hinnalla. Vastaanottokäytäntö vaihtelee kuitenkin hieman alueittain:
- Kapulassa ja Lumikorvessa omenat vastaanotetaan haravointijätekasaan
- Puolmatkassa ja Karanojalla omenat vastaanotetaan pienlavoille
- Metsä-Tuomelassa omenat vastaanotetaan kauhaan
Omenoiden vastaanottopisteet on merkitty kyltein ja alueidemme henkilökunta opastaa tarvittaessa oikean paikan omenajätteelle.
Hevosen lanta
Hevosen lantaa voidaan ottaa vastaan ainoastaan Kapulan jätteidenkäsittelyalueella. Hevosen lannalle löytyy hinnastosta oma hinta.
Lisätietoa
Pieniä määriä haravointijätettä voi laittaa kiinteistön seka- tai kuivajäteastiaan. Edullisinta haravointijätteen käsittely on omalla pihalla. Haravointijätteen kompostointi onnistuu esimerkiksi kehikossa tai puutarhajätteelle tarkoitetussa kompostorissa. Lue lisää kompostoinnista.
Haravointijätteen vieminen toisen maalle on jätelain mukaan kielletty. Kielto koskee myös kunnan tai kaupungin omistamia maita sekä muita yleisiä maa-alueita. Haravointijätteitä ei saa polttaa taajama-alueella.
Jotkin kunnat tarjoavat myös omia haravointijätteen vastaanottopaikkoja, kysy niistä lisää omasta kunnastasi.