Risujäte

Risujen ja haravointijätteen vieminen toisen maalle on jätelain mukaan kielletty. Kielto koskee myös kunnan tai kaupungin omistamia maita sekä muita yleisiä maa-alueita.

Jätteidenkäsittelyalueella risuille ja lehdille on omat kasansa, joten lajittele ne erikseen jo kuormaa pakatessasi!

Vinkkejä risujätteiden hävittämiseen:

  • Edullisinta on jätteiden käsittely omalla pihalla. Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena.
  • Lajittele jo kotona risut ja haravointijätteet niin, että sinun on helppo purkaa ne erilleen jätteidenkäsittelyalueella. Erikseen lajiteltuna niiden hinta on tuojalle edullisempi.
  • Oman kunnan jätehuoltomääräykset luovat pohjan puutarhajätteiden käsittelyyn, ja moni kunta ohjeistaakin asukkaitaan esimerkiksi kotisivuillaan. Jotkin kunnat tarjoavat myös omia puutarhajätteen vastaanottopaikkojaan: jos tällainen on, se on mainittu Kiertokapulan sivuilla Jätehuolto eri kunnissa.
  • Ainakin taajama-alueilla puutarhajätteiden polttaminen on pääsääntöisesti kielletty.
  • Puutarhajätteitä ei saa laittaa biojäteastiaan (mutta seka- tai kuivajäteastiaan niitä voi laittaa).
  • Älä myöskään kippaa risuja metsään – näin menetellessäsi saatat tietämättäsi levittää luontoon puutarhojen vieraslajeja, jotka ovat uhka alkuperäislajeille.

Kiertokapula ottaa risuja ja puutarhajätteitä erilleen lajiteltuina vastaan jätteidenkäsittelyalueilleen ympäri vuoden hinnaston mukaiseen hintaan.