Miten pääset ylimääräisistä omenoista eroon?

Omenat ovat maukasta syysherkkua. Moni myös hilloaa, mehustaa, pakastaa, kuivaa ja säilöö omppuja eri tavoin talvea varten. Mutta joskus käy niinkin, että omenoita tulee enemmän kuin omaan käyttöön tarvitaan.

Mitä ylimääräisille omenoille voisi tehdä?

Tässä muutama vinkki:

  • Vie korillinen omenoita mukanasi työpaikalle, lapsen päiväkotiin tai mummun vanhainkotiin, moni ilahtuu terveellisestä välipalasta. Työpaikan intrassakin voi ehkä ilmoitella ompuista?
  • Käyttökelpoisia omenoita voi päivittäin laittaa laatikossa tai saavissa portinpieleen ja vielä lapulla/kyltillä ilmoittaa, että ”Ota, ole hyvä”. Myös lähikaupan ilmoitustaululla tai paikallislehdessä voi viestittää ylimääräisistä omenoista.
  • Monet hevostallit ottavat mielellään omenoita vastaan, ne ovat hevostenkin herkkua.
  • Omenoista saa myös erinomaista mehua joko kotona tai tuoremehuasemalla. Mehun puristusjäte kannattaa käyttää puutarhajätekompostiin, jossa siitä saadaan vielä runsaasti lisäravinteita muuten ravinneköyhän haravointijätteen sekaan.
  • Omenoita voi myös hyvin kuivata esim. renkaina.
  • Facebookista löytyy myös hakusanalla ”omenapörssi” useampikin sivusto, jossa voi ilmoittaa ylimääräisistä omenoista tai halustaan ottaa vastaan omenoita. Myös Googlen hakua kannattaa kokeilla.

 

Omenoita voi laittaa vähitellen myös bio- tai sekajätteen joukkoon. Uusien jätehuoltomääräysten mukaan jätettä saa olla 240 litran astiassa enintään 40kg. Koska omenat ovat painavia, ohjeena voisi pitää, että niitä voi laittaa jäteastiaan pari ämpärillistä tai yhden muovipussillisen kerrallaan. Omenat tulee pakata kuten muutkin jätteet. Myös jäteastian viereen voi jättää enintään 15 kg painavan omenapussin tai laatikon, jonka poisviennistä laskutetaan taksan mukainen irtojätemaksu.

Suuret määrät omenoita voi ajaa suoraan puutarhajätteen vastaanottoalueelle – kannattaa kuitenkin ensin varmistaa, että omenoita otetaan vastaan. Monen kunnan internetsivuilta löytyy tietoa puutarhajätteen vastaanottopaikoista. Tautien vaivaamien omenoiden paras toimitusosoite on jätteidenkäsittelyalue. Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella omenat vastaanotetaan haravointijätteen hinnalla eli hinta on 10 e/ peräkärrykuorma (max. 2m2 ).

Omenat voi toki myös kompostoida vähän kerrallaan, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota kuivikkeeseen, sitä voi joutua lisäämään normaalia enemmän. Vähäinen omenajäte, kuten omenankodat ja -kuoret kuuluvat biojäteastiaan tai kompostiin.

Lisätietoja:

neuvonta, puh. 075 753 0011

Apples covering the ground at an apple orchard in Kentucky