Paloturvallisuusviikko 22.11.-1.12. Rikkinäinen sähkölaite on riski

Sähkölaitteet itsessään ovat turvallisia, mutta niiden kunnosta tulee huolehtia. Vuosien mittaan sähköpalojen aiheuttajat ovat vaihdelleet, mutta yksi on pysynyt samana: laitteita käytetään väärin ja vioittuneina, mikä useimmiten on syynä paloihin. Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa vietetään 22.11.-1.12.

Korjaa tai uusi sähkölaite ajoissa – epäkuntoinen jouluvalo tai pesukone on turvallisuusriski

Lajitteluohjeet sähkö- ja elektroniikkaromulle

Vielä muutamia vuosia sitten televisio oli yksi yleisimmistä kodin sähköpalojen aiheuttajista. Nykyään televisio roihahtaa tuleen vain harvoin, sen sijaan kodinkoneet ja vanhan omakotitalon sähköliitännät aiheuttavat yhä useammin vaaratilanteen. Moni säilyttää myös paristoja tietämättään väärin.

Vielä putkitelevision aikaan parisataa ruutua roihahti vuodessa laitteistoon kerääntyneen pölyn takia, nykyään televisiopalot ovat todella harvinaisia. Nyt liedet, valaisimet, silitysraudat, kiukaat, akut ja latauslaitteet sekä vialliset sähköliitännät keikkuvat kodin syttymisherkimpien sähkölaitteiden listan kärjessä, paljastavat LähiTapiolan tilastot.

Sähkölaitteet itsessään ovat turvallisia, mutta niitä käytetään väärin tai vioittuneina.

”Ruuat unohdetaan hellalle, leivänpaahtimeen tungetaan sinne kuulumattomia asioita, jääkaappien taustoja ei imuroida, kuivatetaan sähkökiukaalla pyykkiä tai tehdään itse kyseenalaisia kytkentöjä”, listaa LähiTapiolan osastopäällikkö Antti Määttänen yleisimpiä huolimattomuusvirheitä.

Vuodessa tehdään 5 900 rakennuspalon hälytystä, joista sähköpaloja on 2 500. Keskimäärin kymmenen ihmistä kuolee vuosittain sähköstä alkunsa saaneessa tulipalossa.

Poista tai korjaa rikkinäinen laite heti!

Määttäsen mukaan ihmiset käyttävät turhan pitkään rikkinäisiä laitteita. Esimerkiksi pesukone yleensä aina oireilee ennen lopullista hajoamistaan.

”Jos siitä kuuluu outoa ääntä tai jokin valo vilkkuu, on asia syytä selvittää ja laite korjata ennen suurempaa vahinkoa. Missään tapauksessa pesukonetta ei saa jättää yksin pyörimään, olipa se sitten ehjä tai jo viasta oireileva,” Määttänen sanoo.

Tarkista jouluvalot ja säilytä paristot oikein

Näin joulun alla kodit ja pihat täyttyvät valoista. Sähköllä toimivien joulukoristeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Jätteenä nekin kuuluvat se-romuun, eikä niitä tule heittää sekajätteiden joukkoon.

”Vintiltä kaivetut jouluvalot on hyvä tarkistaa. Ovatko hiiret syöneet johtoja, palavatko kaikki lamput? On myös tärkeää muistaa, että ulos voi laittaa vain ulkokäyttöön tarkoitetut valot.”

Loman ajaksi pienkodinkoneiden töpselit kannattaa nyhtää seinästä, jos koti jää tyhjilleen.

”Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa koko koti paloi, kun vedenkeitin oli mennyt päälle perheen ollessa pois kotoa.”

Monessa kodissa myös käytetyt paristot lojuvat kaapin pohjalla sikin sokin. Ne voivat aiheuttaa oikosulun ja jopa tulipalon, jos niitä säilytetään väärin.

”Teippaa paristojen päät ja säilytä ne kierrätykseen asti lasipurkissa”, Määttänen neuvoo.

Lähde: Tekniikka&Talous