Kansa tyrmää yksityistämisen jätehuollossa – suomalaisista 90 % tyytyväisiä kunnalliseen palveluun

Lähes kaikki suomalaiset ovat tyytyväisiä jätehuoltoon nykyisellään. Vain viidennes kansasta kannattaa kunnallisen jätehuollon yksityistämistä. Näistä viidenneksestäkin kaksi kolmasosaa muuttaa mieltään, jos yksityistäminen nostaisi kuntalaisten omia jätemaksuja, paljastaa Taloustutkimuksen valtakunnallinen kyselytutkimus.

”Kansalaiset eivät ole kunnallisen jätehuollon yksityistämisen kannalla. Tutkimuksessa suurin osa vastaajista vastusti jätehuollon siirtämistä yksityisille yrityksille. Toivottavasti äärimmäisen ajankohtainen asia nousee nyt keskusteluun näin kuntavaalien alla”, sanoo Jätelaitosyhdistys JLY:n toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Kun kyselyssä mainittiin mahdolliset maksukorotukset yksityistämisen myötä, yksityistämisen kannattajien osuudesta suli 2/3 pois. ”Maksukorotukset on syytä ottaa huomioon, sillä suunniteltujen lakimuutosten myötä yksityisten toimijoiden vallatessa alaa kuntalaisten jätemaksut uhkaavat nousta jopa 30 prosentilla. Asukkaiden selvä enemmistö haluaa edelleen jätehuollon maksujen pysymistä kohtuullisina”, Eksymä huomauttaa.

Tutkimuksen taustalla on JLY:n huoli siitä, että kuntalaiset ja pienyritykset ovat vaarassa unohtua uutta jätelakia valmisteltaessa. JLY:hyn kuuluvat 33 kunnallista jätelaitosta toteuttavat nyt yli 5,2 miljoonan suomalaisen jätehuollon. Jätelakiuudistus esitetyssä muodossaan hyödyttäisi yksipuolisesti jätealan suuria yksityisiä toimijoita, kun kunnallisten toimijoiden toimintamahdollisuuksia kavennettaisiin merkittävästi – toisin kuin muissa EU-maissa.

”Mikäli Suomen jätelain muutosten valmistelu etenee esitetyllä tavalla, ohjataan kuntalaisten rahoja suoraan voittojaan maksimoivien suurten yksityisten jätehuoltoyritysten pussiin. Tutkimus osoittaa, että näin edetessään hallitus toimisi selkeästi vastoin kuntalaisten tahtoa”, Eksymä lähettää terveisiä hallitukselle ja eduskunnalle.

Eksymä painottaa, että JLY ei ole yritysvastainen toimija. Kunnalliset jätelaitokset toimivat jo nyt hyvässä yhteistyössä yksityisten yritysten kanssa paikallistaloutta tukien. Ongelma on nimenomaan suurten yksityisten toimijoiden suosiminen, mikä murentaisi vuosien saatossa rakennetun, toimivan ja luotetun, julkisen pohjan.

”Olen iloinen, että 90 % asukkaista on pääsääntöisesti tyytyväisiä kunnan vastaamista jätehuollon palveluista. Tämä vahvistaa käsitystämme, että kunnalliset jätelaitokset ovat hoitaneet tehtäviään hyvin, asiakaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti. Halua isojen yksityisten yritysten invaasiolle ei kansalaisten keskuudessa ole, päinvastoin”, Eksymä kiteyttää.

Lisätiedot:

Riku Eksymä,Toimitusjohtaja, Jätelaitosyhdistys JLY ry, 040 838 6643,  riku.eksyma@jly.fi

Tuomo Turja, Tutkimusjohtaja, Taloustutkimus Oy, 050 592 2485,  tuomo.turja@taloustutkimus.fi

Alkuperäinen tiedote Jly:n sivuilla