Usein kysyttyä, jäteastiat

Olemme keränneet tälle sivulle vastauksia yleisimpiin jäteastioihin liittyviin kysymyksiin. Jos kaipaamaasi vastausta ei löydy tästä, jätäthän palautetta palautelomakkeella. Kiitos!

Miksi jäteastian kansi on likainen tyhjennyshintaan kuuluvan jäteastiapesun jälkeen?

Pyörällisille, käsin liikuteltaville jäteastioille voi tilata meidän kauttamme vuosittain tehtävän pesun. Tämä automaattinen pesu on pääasiassa vain astian sisäpuolen huuhtelu. Jäteastian ulkopuolen voi pestä itse miedolla pesuaineella ja lämpimällä vedellä.

Kenen kuuluu pestä jäteastia?

Kiinteistön haltija on vastuussa siitä, että jäteastia pysyy siistinä. Jätehuoltomääräysten mukaisesti seka-/kuivajäteastiat tulee pestä vähintään kerran vuodessa ja bioastiat kahdesti vuodessa.
Taloyhtiöissä jäteastian puhtaanapito on isännöitsijän taikka taloyhtiön huoltoliikkeen vastuulla.

Jäteastiani hajosi tyhjennyksen yhteydessä. Miten toimin?

Jäteastian rikkoutuessa tyhjennyksen yhteydessä kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme (asiakaspalvelu@kiertokapula.fi, puh. 075 753 0010) Todennäköisesti jätteenkuljettaja on jo raportoinut astiarikosta sähköisen ajonohjausjärjestelmän kautta. Jos mahdollista, ottakaa kuvia hajonneesta astiasta ja lähettäkää ne asiakaspalveluumme asianne käsittelyn nopeuttamiseksi. Lisäksi ilmoittakaa astian merkki, malli ja valmistusvuosi, joka löytyy usein kannesta.

Pääsääntöisesti yli viisi vuotta vanhojen jäteastioiden rikkoutumista ei korvata, sillä jäteastioiden muovi väsyy käytön ja iän myötä. Tyypillisiä muovin väsymisestä aiheutuvia astiarikkoja ovat kyljen halkeaminen tai pannan halkeaminen ja vääntyminen. Kun jäteastia rikkoutuu vanhuuttaan, se hajoaa yleensä tyhjennyksen yhteydessä.

Myös jätteenkuljettajan virhe tyhjennyksen yhteydessä on mahdollinen. Jätteenkuljettajan virheestä hajonneet jäteastiat korvataan. Sen sijaan jäteastian väärästä käytöstä (esimerkiksi ylitäyttö tai ylipaino) johtuneita astiarikkoja ei korvata.

Jos jäteastiassa epäillään rikkoutumisen syyksi valmistusvirhettä tai astian soveltumattomuutta koneelliseen kuormaukseen, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä mahdollisimman pian myyjäliikkeeseen kuluttajaviraston lomakkeella. Laadukkaalla jäteastialla on useiden vuosien runkotakuu, ja takuuaikana astia korvataan myyjän toimesta, jos astiarikkoon ei liity kuljettajan virhettä.

Millainen on hyvä jäteastia?

Jätehuoltomääräykset asettavat minimivaateet jäteastialle. Käsin siirrettävien astioiden on oltava koneelliseen kuormaukseen soveltuvia, pyörällisiä, tartuntakahvoin varustettuja ja kannellisia. Koneelliseen kuormaukseen soveltuvuutta ja astian takuuta kannattaa kysyä myyjältä jäteastiaa ostettaessa. Jäteastian pitää kestää käytössä vuosia, ja merkki hyvästä laadusta onkin usean vuoden runkotakuuaika.

Esimerkiksi 240-litraisen astian koneelliseen kuormaukseen soveltuvuuden voi tarkistaa myös siten, että löytyykö astiasta standardimerkintä EN 840-1 tai EN 840.1. Jäteastiassa on oltava näkyvillä myös astian merkki tai valmistaja, astian tilavuus, astian kestämä maksimipaino sekä valmistusajankohta.

Miksi jäteastiaan oli jäänyt jätettä tyhjennyksen jälkeen? Miksi astiaa ei ole tyhjennetty kokonaan?

Talvella yleisin syy on jätteen jäätyminen kiinni astiaan. Muulloin jätteen jumiutuminen astian pohjalle voi johtua liian tiiviisti pakatusta jäteastiasta, ts. jätettä on juntattu jäteastiaan, jotta sitä mahtuisi sinne enemmän. Jäteastia tyhjennetään koneellisesti, eikä pohjalle tiivistetty jäte aina irtoa.
Näissä tilanteissa asiakkaan on viisainta tyhjennyksen jälkeen irrottaa astian pohjalle jäänyt jäte ja säkittää se. Ylimääräistä jätettä ei ole suositeltavaa tiivistää jäteastiaan, vaan lisäjäte tulee pakata jätesäkkiin astian viereen. Tiivistäminen voi aiheuttaa myös astian rikkoutumisen.

Miksi kuljettaja ei tyhjennä astiaa käsin? Astian vieressä olisi ollut harjanvarsi, jolla jätteet olisi saanut ronkittua irti.

Koska astian pohjalle jäänyt jäte on tiukassa ja sen irrotteluun voi kulua aikaa, on jätteenkuljettajia ohjeistettu olemaan irrottelematta tiivistynyttä jätettä astian pohjalta. Jäteastian haltijan on huolehdittava siitä, että jäte ei jäädy tai jumiudu jäteastian pohjalle.

Miksi biojätepussi ei aina pysy jäteastiassa kunnolla vaan tipahtaa joskus astian pohjalle?

Biojätepussi on mitoitettu sopimaan jäteastian pannan ympärille napakasti. Joskus biojätepussin pohja voi jäädä roikkumaan hieman ilmaan, ja kun ensimmäiset biojätteet laitetaan astiaan, huonosti pannan kohdalta laitettu pussi voi tipahtaa mukana. Myös hyvin asennettu biojätepussi voi tipahtaa astian pohjalle, jos pakkaamatonta biojätettä kaadetaan jäteastiaan suoraan keittiön bioroskiksesta.

Miksi biojäteastiaa ei saa laittaa täyteen?

Täysi tai lähes täysi biojäteastia painaa niin paljon, että astiaa ei ole tarkoitettu kestämään sellaista painoa, ja liian täysi astia hajoaa helposti jätteen kuormauksen yhteydessä. Jätehuoltomääräysten mukainen maksimipaino 140–240 -litraisille jäteastioille on 40 kg. Käytännössä biojäteastioiden osalta tuo painoraja yleensä ylittyy, kun astia on puolillaan. Täyteen pakattu 240-litrainen biojäteastia voi painaa jopa yli 200kg, ja sen tyhjentäminen on merkittävä työturvallisuusriski jätteenkuljettajille.

Kuinka ennaltaehkäisen jäteastian likaantumista?

Paras tapa ennaltaehkäistä jäteastian likaantumista on pakata kaikki sekajäteastiaan laitettava jäte muovipussiin, ja biojäteastiaan laitettava jäte joko paperipussiin tai muovipussiin. Biojätteestä on tärkeää valuttaa nesteet ennen biojätteen viemistä jäteastiaan.

Luin jostakin, että biojätepusseja ei saisi käyttää. Onko asia näin? Miten biojäte kannattaa pakata?

Suuret määrät biohajoavia pusseja voivat aiheuttaa ongelmia tukkiessaan kuljettimia biojätteen käsittelylaitoksella Hämeenlinnassa, minkä vuoksi suosittelemme muovi- ja paperipussien tai sanomalehdestä taiteltujen pussien käyttämistä aina, kun mahdollista.

Miksi voin valita jäteastiani tyhjennysväliksi vain 2, 4 tai 8 viikkoa?

Tyhjennysvälien yhtenäistämisellä saadaan pidettyä jäteastian tyhjennysmaksut kohtuullisina, sillä kaikilla alueilla ei ole tarpeen ajaa viikoittain. Tyhjennysvälien rajaamisella vähennetään ympäristökuormitusta ja säästetään jätemaksuissa.

Minkä vuoksi en saa yli 4 viikon tyhjennysväliä, jos en kompostoi?

Tämä määräys tulee suoraan jätehuoltomääräyksistä. Yli neljän viikon tyhjennysväli sekajäteastialle, jossa on myös biojätettä, voi aiheuttaa haittaa paitsi asukkaalle itselleen myös naapurustolle.

Olen tilannut astiatyhjennyksen kerran kuussa. Miksi joinakin kuukausina käydään kahdesti?

Tämä johtuu siitä, että tyhjennysvälit lasketaan viikoissa, eli ”kerran kuussa” tarkoittaa yhtä kuin ”neljän viikon välein”. Paikoitellen tämä tarkoittaa kahta tyhjennystä saman kalenterikuukauden aikana.

Voinko keskeyttää tyhjennykset, kun kiinteistöltä ei tule jätettä?

Vakituisen asunnon jäteastiatyhjennykset voi keskeyttää esimerkiksi lomamatkan ajaksi ilmoittamalla siitä asiakaspalveluumme (asiakaspalvelu@kiertokapula.fi, puh. 075 753 0010). Tyhjennykset voi keskeyttää enintään puoleksi vuodeksi kerrallaan.