Vaaralliset jätteet turvallisesti keräykseen

Vaarallinen jäte on jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kodin kaappien, varaston tai autotallin kätköistä voi löytyä energiansäästölamppuja, akkuja, tärpättiä, asetonia, bensiiniä, lääkkeitä, jäteöljyä, öljynsuodattimia, maalia, liimaa, lakkaa, puunsuoja-aineita, emäksisiä pesuaineita, torjunta-aineita, paristoja, happoja ja aerosoleja, joille ei käyttöä enää ole. Vaaraa on turha säilöä kotona. Esimerkiksi kerran vuodessa kannattaa kerätä kodin turhat vaaralliset aineet ja viedä keräykseen. Vaarallinenjate.fi -sivustolta löytää itselleen lähimmän vastaanottopisteen. Viemäri tai kodin jätekatos eivät ole oikeita paikkoja vaarallisille jätteille.

Lääkejätteet apteekkiin ja paristot navat teipattuina kauppaan

Lääkejätteiden sekä elohopeakuumemittareiden palautuspaikka ovat apteekit. Monen lähikaupan tuulikaapista löytyy punainen keräyslaatikko paristoille. Oikosulku- ja palovaaran välttämiseksi paristojen navat on hyvä teipata.

Vaarallisen jätteen keräys maksutonta

Vaarallisen jätteen vastaanotto on kotitalouksille maksutonta. Vaarallisen jätteen vastaanotosta eri puolilla Suomea vastaavat 31 kuntien jätelaitosta. Maksutta vastaanotettavan jätteen määrää voidaan rajoittaa muiden muassa kyllästetyn puun ja jäteöljyn kohdalla. Käytäntö on hyvä varmistaa oman kunnan jätelaitokselta.

Lisätietoa vaarallisista jätteistä tästä linkistä