Vieraslajien vastaanotto

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Levitessään vieraslajit saattavat uhata alkuperäisen luonnon monimuotoisuutta. Yleisimmin tavattavat vieraslajit ovat vieraskasvilajeja. Uusia vieraslajeja tunnistetaan jatkuvasti lisää ja 1.6.2019 vieraskasvilajeiksi luokiteltiinkin uusia lajeja, kuten kurtturuusu sekä komealupiini.

Useimmat vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti ja valtaavat elintilaa alkuperäislajeilta. Jotkin vieraskasvilajit voivat lisäksi olla terveydelle haitallisia myrkyllisyytensä vuoksi. Tämän vuoksi vieraskasvien hävitys ja torjunta on tärkeää. Erilaisten vieraskasvilajien torjunta- ja hävitysvinkit kannattaa tarkistaa Vieraslajiportaalista. Sivustolta löytyy myös paljon muuta tietoa kaikista vieraslajeista.

Pienet määrät vieraskasvilajeja juurakoineen voi hävittää kotitalouden sekajätteen mukana hyvin pakattuna. Kiertokapula vastaanottaa isommat erät vieraslajeja Karanojan, Metsä-Tuomelan ja Puolmatkan jätteidenkäsittelyalueilla sekalaisena jätteenä. 1.9.2019 alkaen vieraslajeja ei vastaanoteta Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueella. Vieraskasvilajit vastaanotetaan vain säkkeihin pakattuna. Ilmoitathan vieraslajien tuomisesta vaa’alla, jolloin vaakahenkilökunta opastaa vieraslajeille oikean paikan.

Lisätietoja vastaanotosta antaa Eveliina Jokijärvi, puh. 075 753 0015, eveliina.jokijarvi[at]kiertokapula.fi