Vinkkejä joulunpyhien jätteiden lajitteluun

JÄTEHUOLLON JOULUVINKKEJÄ

LAHJAT JA KORISTEET

Anna lahjaksi jotain aineetonta, vaikka hyvinvointipalveluja, lahjakortteja tai omaa aikaasi. Vinkkejä löydät esimerkiksi osoitteesta http://www.annajotainmuuta.fi/ Mahdollisten lahjojen pakkaamiseen voi käyttää monenlaista kierrätysmateriaalia, esim. sanomalehdestä saa kauniita paketteja. Myös kierrätettävät lahjakassit ovat erinomaisia, kunhan ne laitetaan joulun jälkeen talteen seuraavaa käyttöä varten. Askartele koristeet kierrätysmateriaalista tai luonnon aineksista; oljesta, kävyistä ja pipareista saa kivoja jouluisia koristeita. Loppiaisena voi sitten syödä piparkakut ja laittaa oljet ja kävyt vaikka kompostiin, jos niitä ei halua säilyttää.

RUOKA ON JOULUNA TÄRKEÄÄ

Suunnittele tarjoilut syöjien määrän ja halujen mukaan, jottei ruokaa olisi liikaa ja se päätyisi poisheitettäväksi. Monet jouluruoat voi pakastaa. Tähteistä voi myöhemmin tuunata ihan mukavia ruokia.

JÄTTEIDEN LAJITTELUSTA JOULUNA

Jouluna jätteet kuuluu lajitella ihan normaalisti. Jouluna jäteastiat kuitenkin tuppaavat turpoamaan ylettömästi ja jäteastioiden tyhjennykset eivät pyhistä johtuen hoidu aivan normaalisti. Kaikkea ei siis välttämättä tarvitse heti viedä jäteastioihin. Esimerkiksi kartongit voi litistää ja niputtaa, jolloin niitä voi ehkä säilyttää seuraavaan viikkoon, jos kartonkiastia on täynnä. Samoin lahjapaperit voi taitella kasaan, jolloin ne myöskään eivät vie liikaa tilaa. Normaalit joulupaperit ja lahjanarut kuuluvat seka- tai kuivajätteeseen, mutta esim. sanomalehtikääreet ilman teippauksia voi laittaa paperinkeräykseen.

Kinkun paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin. Rasvat voi esimerkiksi pieneen kanisteriin pakattuna laittaa seka- tai kuivajätteeseen. Omaan kompostoriin voi pienet määrät rasvaa kaataa sellaisenaan tai talouspaperiin imeytettynä. Kinkun luu kuuluu sekajäteastiaan ison kokonsa takia. Biojätteisiin voi laittaa pienemmät luut ja kalan perkeet.

Muoviset hautakynttilät voi laittaa sekajäteastiaan. Alumiiniset tuikunkuoret ja lyhdyt kuuluvat metallinkeräykseen, kuten muukin metalli.

Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä. Tinat voi kierrättää käyttämällä seuraavana vuonna uudestaan. Jos uusiokäyttö ei innosta, tinat palautetaan vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin.

Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat sekajätteisiin, räjäyttämättömät palautetaan niiden myyjille tai maahantuojille.

JOULUKUUSI VIEDÄÄN POIS, POIS, POIS

*Kiertokapula tarjoaa joulun jälkeen asiakkailleen maksuttoman joulukuusikeräyksen alueilla, joiden jätehuollon se hoitaa. Eli Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Keravalla, Mäntsälässä, Riihimäellä ja Valkeakoskella joulukuusen voi jättää kokonaisena ja pakkaamattomana oman roska-astian viereen, josta se kerätään ilmaiseksi tammi-helmikuun aikana normaalin tyhjennyksen yhteydessä. Muiden kuntien osalta taloyhtiössä yleensä tiedotetaan joulukuusikeräyksestä. Asukkaat voivat myös toimittaa kuusen maksutta jätteidenkäsittelyalueillemme tammikuussa. Kuusen voi myös hyödyntää omalla kiinteistöllä hakettamalla tai polttamalla, jos kiinteistöllä on sopiva tulipesä.

Verkkosivuillamme oleva lajitteluhaku kertoo myös kätevästi ohjeet kunkin jätteen lajitteluun. Kirjoita ruutuun jätteen nimi – esimerkiksi uudenvuoden tina – ja saat tulokseksi lajitteluohjeet. Helppoa kuin mikä!

Osassa kunnista joulunpyhät muuttavat jäteautojen tyhjennysaikatauluja, mahdollisen muuttuneen tyhjennyspäivän voi tarkastaa verkkosivuiltamme:

https://www.kiertokapula.fi/uutiset/joulun-pyhat-aiheuttavat-poikkeuksia-tyhjennyspaiviin/

Jätteidenkäsittelyalueiden joulunpyhien aukioloajat sekä tietoa vaarallisten jätteiden keräysautojen liikkeistä löytyy myös verkkosivuiltamme:

https://www.kiertokapula.fi/uutiset/alueet-avoinna-ti-23-12-klo-17-saakka/