Usein kysyttyä, yleistä

Olemme keränneet tälle sivulle vastauksia yleisimpiin meiltä kysyttyihin kysymyksiin. Jos kaipaamasi vastausta yleisluontoiseen kysymykseen ei löydy tästä, jätäthän palautetta palautelomakkeella. Kiitos!

Missä sijaitsee lähin jätteidenkäsittelyalue ja miten se on auki? Saisinko ajo-ohjeet?

Toimipistekohtaiset ohjeet löytyvät kohdasta kartat ja ajo-ohjeet. Etusivun yläreunasta löytyvästä karttahausta löydät myös sinua lähimmät hyötyjätepisteet sekä vaarallisten jätteiden keräysauton pysäkit.

Mitä jätteitä Kiertokapula vastaanottaa?

Vastaanotamme käsittelyalueillamme lähes kaikkia eri jätejakeita, mutta pieniä toimipistekohtaisia eroja on. Voit varmistaa jätejakeesi vastaanottopaikan hinnastosta.

Voinko tuoda samalla kerralla eri hintaisia ja ilmaisia jätteitä?

Kyllä voit tuoda. Tällöin kannattaa pakata kuorma niin, että eri hintaiset jätteet on helppo purkaa erikseen ja käyt vain välipunnituksessa (kts. seuraava vastaus), niin saat silloin parhaimman taloudellisen hyödyn itsellesi.

Mitä tarkoittaa välipunnitus?

Jos samassa kuormassa tuo esimerkiksi ilmaisia ja maksullisia jätteitä, ilmaisten jätteiden painon selvittämiseksi tulee käydä välipunnituksessa. Eri hintaisia jätteitä sisältävä kuorma kannattaa purkaa siten, että käy ensin purkamassa esimerkiksi ilmaiset jätteet ja ajaa sen jälkeen uudelleen punnitukseen, jonka jälkeen tyhjentää maksulliset jätteet. Näin saadaan oikea paino maksulliselle jätteelle, eikä ilmaisten jätteiden painoa lasketa samaan maksullisten kanssa.

Miten biojäte tulisi lajitella? Onko totta, ettei biomuovisia pusseja saa enää käyttää ja miksi ei? Miksei kukkia saa laittaa enää biojätteeseen?

Erilliskerätyt biojätteet käsitellään bioetanolilaitoksessa ja käsittelyprosessin tavoitteena on tuottaa biojätteestä liikenteen polttoaineeksi soveltuvaa bioetanolia. Prosessissa biojäte fermentoidaan (käyminen) ja siitä tislataan alkoholia. Tähän bioetanolin tuotantoprosessiin halutaan ohjata vain bioetanolin raaka-aineeksi soveltuvaa jätettä. Biojätteen lajitteluohjeet ovat tarkentuneet juuri biojätteen käsittelyprosessin muuttumisen vuoksi. Esim. kuihtuneista kasvinosista, munakennoista tai pehmopapereista ei saada alkoholia, kuten perunankuorista taas saadaan. Siksi kyseiset jätteet ohjataan energiantuotantoon seka- ja kuivajätteen mukana (munakennot tietysti kartonginkeräykseen).

Biohajoavia ”muovipusseja” ei saa käyttää, koska ne muuttuvat liimamaiseksi massaksi ja tukkivat bioetanolilaitoksen laitteita. Biojäte pakataan ihan tavalliseen muovipussiin, paperipussiin tai sanomalehtikääreeseen. Muovipussit saadaan seulottua pois laitoksella ja ne toimitetaan energiahyötykäyttöön.

Nurmijärven alueella biojäte käsitellään kompostointilaitoksessa, joten siellä saa käyttää biojätteen pakkaamiseen paperipussia, sanomalehtikäärettä tai biohajoavaa muovipussia. Tavallista muovipussia ei saa laittaa biojäteastiaan Nurmijärveen alueella .

Mihin voi laittaa vanhan wc-pytyn ja lavuaarin?

Lavuaareja ja wc-pyttyjä ei voi laittaa seka- tai kuivajäteastiaan niiden suuren koon vuoksi. Lavuaarit ja pytyt ovat rakennusjätettä, jota otetaan vastaan jätteidenkäsittelyalueilla.  Lavuaarit ja pytyt päätyvät loppusijoitukseen kaatopaikan jätetäyttöön.

Kylpyhuoneremontista tulee kaakelijätettä. Miksi se ei käy betonijätteeksi?

Kylpyhuonelaatat ovat keramiikkaa, eikä niitä kerätä talteen, vaan ne sijoitetaan loppusijoitusalueelle.

Kaakelijäte ei sovellu kerättäväksi ja hyödynnettäväksi betonijätteen kanssa. Betonijäte jalostetaan maanrakentamisessa käytettäväksi uusiotuotteeksi, jonka tulee täyttää tarkat ympäristökelpoisuus ja laatuvaatimukset. Kaakeli-/keramiikkajäte heikentää betonijätteen ja tätä kautta uusiotuotteen (Betoroc) laatua.

Kaakelit ja laatat ovat rakennusjätettä, jota otetaan vastaan jätteidenkäsittelyalueilla. Kaaleit ja laatat päätyvät loppusijoitukseen kaatopaikan jätetäyttöön.

Minulla on puutarhajätteitä. Saako niitä tuoda enää marraskuussa teille?

Kyllä, puutarhajätteitä otetaan jätteidenkäsittelyalueilla vastaan ympäri vuoden hinnastomme mukaisesti haravointijätteen hinnalla.

Mitä jätteen tuominen teille maksaa?

Olemme koonneet yhteen hinnastoon sekä alv 0%, että alv 24% hinnat. Samasta hinnastosta löytyy myös vaarallisten jätteiden hinnasto yrityksille.

Asiointiopas opastaa jätteiden tuonnissa.

Minne erilaiset lamput palautetaan?

Hehkulamput ja halogeenilamput voi laittaa tavallisiin roskiin. Energiansäästölamput ja loisteputket voi palauttaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon (jätteidenkäsittelyalueet. kuntien varikot ja vaarallisten jätteiden keräykset)

Energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loisteputkilamput voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta myymälöihin, niitä myymiin kauppoihin. Vastaanottovelvoite riippuu myymälän (myyntipinta-alan) koosta.

Onko lajittelu turhaa, kun kaikki menee samaan autoon?

Joissakin jäteautoissa on eri osastot usealle jätelajille, eli yksi auto voi ottaa samasta jätekatoksesta sekä biojätteen, että kuivajätteen. Voi siis näyttää siltä, että kuljettaja kippaa kaikki jätteet samaan paikkaan vaikka näin ei ole. Lajittelu tulee aina halvemmaksi niin kotitalouksille kuin jätehuoltoyhtiöillekin.

Saako tekstiilit laittaa sekajätteeseen?

Kiertokapulan toimialueella saa tekstiilit, kuten vanhat vaatejätteet laittaa kuiva- ja sekajätteisiin. Nämä jätteet ohjautuvat poltettavaksi Fortumin jätevoimalaan.

Minne laitetaan vanhat videonauhat (VHS) ja rikkinäiset CD-levyt?

Videonauhat ja rikkinäiset CD-levyt voi laittaa sekajätteeseen.

Mikä on peruutuslisä?

Kiertokapulan jätteenkeräykseen ja –kuljetukseen liittyvällä haja-asutusalueiden peruutuslisällä tarkoitetaan sellaista lisämaksua, joka veloitetaan, jos jäteauto joutuu peruuttamaan jäteastiaa tyhjentääkseen yli 20 metrin matkan. Peruutuslisä perustuu siihen, että pitkä peruutusmatka hidastaa ja vaikeuttaa huomattavasti jätteiden keräilyä. Peruutuslisä on käytössä vain haja-asutusalueilla ja sielläkin vain siinä tapauksessa, jos jäteauto joutuu peruuttamaan yli 20 metriä. Peruutuslisä on ollut Hausjärvellä ja Hyvinkäällä käytössä haja-asutusalueella jo vuosia. Koko jätelautakunnan toimialueella pyritään yhdenmukaisiin määräyksiin ja taksaperusteisiin. Peruutuslisä koskee nyt kaikkia Kiertokapulan hallinnoimia kuntia eli kaikkia niitä, joihin lautakunta määrittää taksan ja joissa on haja-asutusaluetta.

Peruutuslisän suuruus määräytyy kuljetusten kilpailutuksessa. Se on pääsääntöisesti n. 1 – 2,50 euroa. Peruutuslisä näkyy erillisenä laskurivinä asiakkaan laskulla.

Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan käsin siirrettävät pyörälliset jäteastiat on sijoitettava siten, että jäteauto pääsee esteettömästi ja turvallisesti vähintään kymmenen (10) metrin etäisyydelle jäteastioista. Kiinteistöllä sijaitsevan ajoväylän tulee kantaa tieliikennelain sallimat ajoneuvojen painot. Mikäli kiinteistöllä ei ole keräyspaikaksi soveltuvaa paikkaa, keräyspaikan perustamismahdollisuudet kiinteistön välittömään läheisyyteen on selvitettävä.