Valitse sivu

Biojätteet

Puhelinvaihde

Telephone exchange


Kiinteistön jätehuolto

Customer service

asiakaspalvelu@kiertokapula.fi

Jäteneuvonta

Sorting advice

neuvonta@kiertokapula.fi

Jätehuollon perusmaksu

perusmaksu@kiertokapula.fi

Pienilläkin teoilla on väliä.

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä. 

Biojätteen käsittely

Biojätteen käsittelyssä on eroja toimialueellamme. Lähes kaikissa Kiertokapulan toimialueen kunnissa (pl. Nurmijärvi) erilliskerätyistä biojätteistä prosessoidaan Hämeenlinnan St1 Renewable Energy Oy:n bioetanolilaitoksella bioetanolia autojen polttoaineen raaka-aineeksi. Sivutuotteena syntyy kaukolämpöä ja sähköä. Jäljellejäävästä massasta tuotetaan biokaasua ja lannoitetta. Nurmijärven erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella. Kompostointi tapahtuu valvotusti tunnelissa sisätiloissa ja prosessissa syntyvät poistokaasut käsitellään asianmukaisesti. Biojätteen voi käsitellä kompostoimalla sen omalla kiinteistöllä. Lue lisää kompostoinnista täältä

ST1:n biojätteen käsittelylaitos

Biojätteen lajittelu on helppoa

 1. Lajittele biojäte kotona erilleen sekajätteestä.
 2. Vie biojäte pakattuna taloyhtiön biojäteastiaan. Biojäte tulee erilliskerätä kiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.
 3. Nurmijärvi: Biojäte pakataan paperi- tai biohajoavaan pussiin (ei muovipussiin). Muut kunnat: Biojäte pakataan paperi- tai muovipussiin (ei biohajoavaan pussiin).
 4. Omakotitalossa voit kompostoida biojätteet omassa lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
 5. Mikäli kiinteistöllä ei ole biojätteen kompostointia tai erilliskeräystä, laitetaan biojäte sekajätteeseen

VINKKEJÄ PAKKAAMISEEN

Muut kunnat, pl. Nurmijärvi

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät lisäksi muovi-, paperi- ja kartonkipussit riippumatta niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Biojätteitä ei tule kuitenkaan pakata biohajoavaan pussiin.

Nurmijärvi

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Myös biohajoavia pusseja voi käyttää Nurmijärven alueella.

Lajittele biojätteeseen

 • hedelmien ja vihannesten kuoret
 • lihan ja kalan perkuujätteet
 • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit
 • ruoantähteet, pienet luut
 • kananmunankuoret
 • pilaantuneet elintarvikkeet
 • talouspaperit ja muut pehmopaperit

Biojäteastiaan saa laittaa vain keittiön biojätteitä. Valuta nesteet pois ruoantähteistä ennen kuin laitat ne biojäteastiaan. Pussin pohjalle voi laittaa myös pehmopaperia tai kartonkisen munakennon sitomaan kosteutta. Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulee pakata suljettuun muovipulloon ja lajitella seka- tai kuivajätteeseen. Kun huolehdit astian puhtaudesta, vältät hajuhaitat.

SÄÄSTÖÄ BIOJÄTTEEN LAJITTELULLA

Kun biojätteet lajitellaan pois sekajätteen joukosta, voidaan jäteastian tyhjennysväliä pidentää. Sekajäteastia muuttuu biojätteen lajittelun myötä ns. kuivajäteastiaksi, jolloin sen pisin mahdollinen tyhjennysväli ilman erillistä hakemusta on jopa kahdeksan viikkoa ympäri vuoden. Biojätettä keräävän auton reitin varrella asuessa, vaihtoehtona on perustaa biokimppa esimerkiksi muutamien lähinaapurien kesken. Lue kimpan perustamisesta lisää täältä. Kimppa-astialla saa säästöä jätehuollon kustannuksiin alla olevan esimerkin mukaisesti.

Ruskea biojäteastia.

Esimerkki: Viiden kiinteistön yhteinen biojäteastia

Jos biojätettä ei lajitella

Jokaisella kiinteistöllä on oma sekajäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden tai neljän viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 6,29 €. Kahden viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa tulee noin 26, jolloin vuosikustannus 163,54 €/talous. Neljän viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa on noin 13, jolloin vuosikustannus on 81,77 €/talous.

Kun biojäte lajitellaan

Viidellä kiinteistöllä on yhteinen biojäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 5,30 € ja tyhjennyskertoja on vuodessa noin 26. Näin ollen viiden talouden yhteisen biojäteastian vuosikustannus per kiinteistö on 27,56 €/talous. Jokaisella kiinteistöllä on myös oma kuivajäteastia (240 l), jonka tyhjennysväli on biojätteen lajittelun myötä mahdollista pidentää kahdeksaan viikkoon. Jäteastia tyhjennetään vuodessa noin seitsemän kertaa, joten vuosikustannus on tällä tyhjennysvälillä 44,03 €/talous. Kokonaisvuosikustannusta yhteisellä biojäteastialla ja omalla kuivajäteastia 71,59 €/talous.

Selvää säästöä

Lajittelemalla biojätteet kimppa-astiaan säästöä syntyy tämän esimerkin mukaisesti joko 10,18 tai 91,95 €/talous/vuosi riippuen aikaisemmin olleesta jäteastian tyhjennysvälistä. Erikokoisten jäteastioiden tyhjennyshinnat voit tarkistaa kuntien omilta sivulta. Rahallisen säästön lisäksi biojätteen lajittelusta kiittää myös ympäristö.