Valitse sivu

Vieraslajit

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)




Lajittelu

Vastaanotamme vieraslajeja pientuojilta henkilö- ja pakettiautolla sekä peräkärryllä tuotuna kaikilla jätteidenkäsittelyalueillamme. Kapulan, Lumikorven ja Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueilta löytyy oma lavansa vieraskasvilajeja varten. Puolmatkan ja Karanojan jätteidenkäsittelyalueille vieraslajeja tuodessasi ilmoittaudu vaa’alla, jolloin henkilökuntamme opastaa kuorman purkamisessa. Isompia vieraslajien lavakuormia voimme vastaanottaa vain Järvenpään Puolmatkan sekä Hämeenlinnan Karanojan jätteidenkäsittelyalueilla.

Vieraslajit vastaanotetaan alueille vieraslajijätteenä. Vieraskasvilajit voidaan vastaanottaa ainoastaan pakattuna. Pakkaamiseen käy esimerkiksi jätesäkki tai pressu, johon vieraskasvilajit voi kääriä. Pakkausten tulee olla huolellisesti suljettuja. Henkilö- tai pakettiautolla tai peräkärryllä tuotavien pakkausten tulee olla käsin siirrettävissä.

Alla tarkemmat ohjeet erilaisten vieraslajien hävittämiseen.

Vieraslajit

Vieraslajeilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut.

Vieraskasvilajeista ovat säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi esimerkiksi jättiputki, jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu. Pienet määrät vieraskasvilajeja voi laittaa pakattuna kiinteistön sekajäteastiaan.

Espanjansiruetana on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Eläviä etanoita ei saa laittaa jätteeksi. Pienet määrät kuolleita etanoita voi lajitella kiinteistön sekajäteastiaan. Etanat tulee pakata suljettavaan muoviseen astiaan tai tuplamuovipussiin. Kuolleet etanat voi myös haudata pihalle noin 0,5 metrin syvyyteen.

Isommat määrät kuolleita etanoita ja espanjansiruetanoiden munia sisältävät haravointijätteet vastaanotetaan jätteidenkäsittelyaluille vieraslajijätteenä. Haravointijätteet tulee pakata suljettuun tuplajätesäkkiin. Tämän ohjeen mukaisesti voidaan hävittää myös muut vieraslajietanat sekä lehtokotilot.

Vieraslajien torjuntatoimet

Mikäli omalla pihalla on haitallisia vieraskasvilajeja, tulee kiinteistön omistajan huolehtia niiden hävittämisestä, etteivät vieraslajit pääse lisääntymään ja leviämään ympäristöön.

Haitallisen vieraslajin hävittäminen vaatii usein pitkäjänteisiä ja sinnikkäitä torjuntatoimia jopa usean vuoden ajan. Kevät ja alkukesä ovat otollisinta aikaa vieraslajien torjuntaan, kun lajit eivät ole päässeet vielä lisääntymään ja kasvamaan kookkaiksi. Havaitsemalla, tunnistamalla, ilmoittamalla ja torjumalla haitallisia vieraslajeja ylläpidät luonnon monimuotoisuutta.

Kasvien mekaaninen torjunta kattaa monenlaisia menetelmiä kitkennästä kasvuston näännyttämiseen, kukintojen katkaisemiseen ja juurakoiden kaivamiseen sekä kasvuston peittämiseen katteella. Kemiallisessa torjunnassa haitalliset kasvit, kasvitaudit tai tuholaiset pyritään hävittämään kemiallisten torjunta-aineiden avulla. Kemiallisessa torjunnassa on huomioitava ympäristövaroitukset ja valmisteiden käyttörajoitukset sekä pyrittävä valitsemaan ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Ennen torjuntatöihin ryhtymistä, on hyvä varmistaa vieraskasvilaji ja selvittää mahdolliset suojavarusteet. Esimerkiksi jättiputkien hävittämisessä on oltava varovainen sen sisältämän haitallisen kasvinesteen takia. Ihovammojen välttämiseksi kasvustojen hävittäminen tulee tehdä pilvisellä säällä.  Suojavaatetus, hengitys- ja silmäsuojat ovat välttämättömät varusteet jättiputkia käsiteltäessä.