Valitse sivu

Lajittelu

Puhelinvaihde

Telephone exchange


Kiinteistön jätehuolto

Customer service

asiakaspalvelu@kiertokapula.fi

Jäteneuvonta

Sorting advice

neuvonta@kiertokapula.fi

Jätehuollon perusmaksu

perusmaksu@kiertokapula.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä lajittelusta

Mihin vanhat vaatteet ja muut tekstiilijätteet voi lajitella?

Tekstiilijätteet, kuten lumput ja vaatejätteet saa laittaa kuiva- ja sekajätteeseen tai tuoda jätteidenkäsittelyalueelle sekalaisena jätteenä. Nämä jätteet ohjautuvat poltettavaksi Fortumin jätevoimalaan.

Puhtaita ja käyttökelpoisia tekstiilejä voi viedä myös Reccin tai UFF:n keräyspisteisiin. Katso tarkemmat lajitteluohjeet ja keräyspisteiden sijainnit yritysten verkkosivuilta.

Kiertokapula aloitti 2.8.2021 poistotekstiilikeräyksen yhteistyössä Luotsi Kehitys Oy:n kanssa. Kiertokapulan poistotekstiilien keräyspiste on Karanojan jätteidenkäsittelyalueella. Luotsi perustaa oman vastaanottopisteensä elokuun alun jälkeen kierrätysmyymäläänsä.

Uusi keräys koskee poistotekstiilejä eli omistajalleen tarpeetonta tekstiilijätettä. Näitä ovat takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Poistotekstiilit on pakattava suljettuun muovipussiin ennen keräysastiaan laittamista, sillä tekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa. Jos tekstiili pääsee esimerkiksi kastumaan, se homehtuu helposti, eikä enää kelpaa keräykseen. Poistotekstiiliä otetaan vastaan veloituksetta. Lue lajitteluohjeet ja lisätietoja täältä.

Kokeilu kestää ensin lokakuun loppuun asti. Keräyksen jatkumisesta ilmoitetaan verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa. Keräyksen on tarkoitus laajentua koko Kiertokapulan toimialueelle sitä mukaa, kun uusia yhteistyökumppaneita löytyy.

Lisätietoja Kiertokapulan neuvonnasta, neuvonta(at)kiertokapula.fi.

Tekstiilijätteen kierrätystä kehitetään parhaillaan Suomessa. Lue lisää Telaketju -hankkeesta.

Miten biojäte käsitellään Kiertokapulan toimialueella?

Erilliskerätyn biojätteen käsittelyyn on Kiertokapulan toimialueella kaksi eri tapaa.

Nurmijärvellä biojäteastioista tyhjennetty biojäte kompostoidaan Kekkilän kompostointilaitoksessa Nurmijärvellä. Kekkilän käsittelemät jätteet ja sivutuotevirrat jalostetaan pääosin tuore- ja maanparannuskomposteiksi.

Muulla Kiertokapulan toimialueella biojäteastioista tyhjennetty biojäte käsitellään ST1:n bioetanolilaitoksessa Hämeenlinnassa. Käsittelyprosessin tavoitteena on tuottaa biojätteestä liikenteen polttoaineeksi soveltuvaa bioetanolia. Prosessissa biojäte fermentoidaan ja siitä tislataan alkoholia.

Lue lisää biojätteestä.

Miten biojäte tulee pakata?

Biojätteen pakkausohjeistus vaihtelee Kiertokapulan toimialueella riippuen sen käsittelystä.

Nurmijärveä lukuun ottamatta Kiertokapulan toimialueella biojätettä ei tule pakata biohajoavaan muovipussiin. Biohajoava muovipussi muuttuu käsittelyprosessissa liimamaiseksi massaksi, joka tukkii bioetanolilaitoksen laitteita. Biojäte tulee pakata joko tavalliseen muovipussiin tai paperiseen pussiin. Näin ollen pussiksi käy esimerkiksi kaupan muovikassi, kirkas hedelmäpussi, muovinen leipäpussi, sanomalehtikääre tai paperikassi. Muovipussit saadaan seulottua pois laitoksella ja ne toimitetaan energiahyötykäyttöön.

Nurmijärvellä biojäte käsitellään kompostointilaitoksessa. Nurmijärven alueella biojäte tulee pakata paperiseen pussiin tai biohajoavaan muovipussiin. Pakkaamiseen käy esimerkiksi kaupan paperikassi, sanomalehtikääre tai kaupan vihreä hedelmäpussi. Tavallista muovipussia ei saa käyttää biojätteen pakkaamiseen Nurmijärvellä.

Mitä muovipakkausten keräykseen saa laittaa?

Muovipakkausten lajittelu on helppoa, kun muistaa seuraavan ohjeen: Jäte kelpaa keräykseen, mikäli se on muovia ja se on pakkaus. Näin ollen kaikki elintarvikkeiden muovipakkaukset, shampoo- ja saippuapullot, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, pakkausten muoviset korkit ja kannet, muovikassit, -pussit ja -kääreet sekä solumuovipakkaukset (styrox) kelpaavat keräykseen. Muut muoviset tuotteet, kuten rikkinäiset lelut tai muoviastiat eivät kelpaa keräykseen, vaan ne ovat seka- ja kuivajätettä.

Lue lisää muovipakkauksien lajittelusta.

Lajitteluohjeessanne ei ole mainittu etsimääni jätettä. Miten se tulee lajitella?

Nettisivujemme lajitteluhausta voit hakea jätteen lajitteluohjetta jätteen nimellä hakemalla. Mikäli lajitteluhaku ei anna tulosta tai haluat tarkempia tietoja jätteidenkeräyksestä ja vastaanotosta, voit olla yhteydessä neuvontaamme sähköpostitse, puhelimitse tai nettisivujen chatin kautta. Löydät neuvonnan yhteystiedot täältä.