Valitse sivu

Biojäte

Puhelinvaihde 8.00 - 15.00

Telephone exchange 8.00 - 15.00


Kiinteistön jätehuolto 8.00 - 18.00

Customer service 8.00 - 18.00

asiakaspalvelu@kiertokapula.fi

Jäteneuvonta 8.00 - 15.00

Sorting advice 8.00 - 15.00

neuvonta@kiertokapula.fi

Perusmaksuasiat 8.00 - 20.00

perusmaksu@kiertokapula.fi

Kiertokapulan toimialueen eteläosassa (Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula) biojäte pakataan paperipussiin tai biohajoavaan pussiin.

Hattulassa, Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella, Mäntsälässä, Riihimäellä ja Valkeakoskella biojäte pakataan paperipussiin, biohajoavaan pussiin tai tavalliseen muovipussiin.

Paperipussina voit käyttää esim. sanomalehdestä taiteltua pussia tai leivospussia. Muovipussiksi käyvät mm. muoviset leipäpussit ja kaupan muovikassit.

Kyllä

  • kasvisten ja hedelmien kuoret, kananmunan kuoret
  • lihan ja kalan perkuujätteet
  • pilaantuneet elintarvikkeet ja ruoantähteet
  • kahvinporot suodatinpapereineen, teepussit
  • yksittäiset talouspaperit, lautas- ja nenäliinat
  • huonekasvit ja leikkokukat

Ei

  • nestemäisiä jätteitä (esim. keittoliemi); valuta neste jätteestä esim. siivilän läpi
  • kissanhiekkaa, lemmikkien ulosteita tai häkkien siivousjätteitä

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä.

Kun biojätteet lajitellaan pois sekajätteen joukosta, voidaan sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää. Sekajätteen nimi muuttuu biojätteen lajittelun myötä ns. kuivajätteeksi, jolloin astian tyhjennysväli on mahdollista pidentää asiakaspalvelussamme jopa kahdeksaan viikkoon. Biojätettä keräävän auton reitin varrella asuessa, vaihtoehtona on perustaa biokimppa esimerkiksi muutamien lähinaapurien kesken. Lue kimpan perustamisesta lisää täältä.

Biojätteen keräys ja kompostointi laajenee

Kiertokapulan toimialueella keittiöjätteiden keräys tai niiden kompostointi tulee pakolliseksi kaikille kiinteistöllä yli 5000 asukkaan taajamissa reuna-alueineen 1.7.2024 alkaen. Lue biojätteen keräysvelvoitteiden muutoksista vuonna 2024.