Valitse sivu

Vieraslajit

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)




Haitalliset vieraslajit ovat ihmisten toiminnan seurauksena Suomeen rantautuneita uusia lajeja, jotka leviävät nopeasti alkuperäisten lajien keskuudessa. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat luontokatoa. Niillä on haittavaikutuksia ympäristöön, talouteen ja terveyteen aina lajien välisen kilpailun kiristymisestä tautien levittämiseen. Laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääse karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraslajien kasvattaminen on kokonaan kielletty.

Kun haitallinen vieraslaji on jo päässyt leviämään ja/tai aiheuttaa harmia, on olemassa monenlaisia mekaanisia, kemiallisia ja biologisia keinoja vieraslajien aiheuttamien haittavaikutusten torjumiseksi ja vieraslajin hävittämiseksi. Torjuntatoimenpiteet kannattaa kohdistaa niin, että ne ovat mahdollisimman tehokkaat suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. Haitallisen vieraslajin hävittäminen vaatii usein pitkäjänteisiä, sinnikkäitä torjuntatoimia useammankin vuoden ajan. Lisäksi oikea ajoitus on usein valttia.

Kasvien mekaaninen torjunta kattaa monenlaisia menetelmiä kitkennästä kasvuston näännyttämiseen, kukintojen katkaisemiseen ja juurakoiden kaivamiseen sekä kasvuston peittämiseen katteella. Kemiallisessa torjunnassa haitalliset kasvit, kasvitaudit tai tuholaiset pyritään hävittämään kemiallisten torjunta-aineiden avulla. Kemiallisessa torjunnassa on huomioitava ympäristövaroitukset ja valmisteiden käyttörajoitukset sekä pyrittävä valitsemaan ympäristöystävällisin vaihtoehto.
Lue lisää Vieraslajit -sivustolla.

Vieraslajien vastaanotto Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla

Kiertokapulan kaikilla viidellä jätteidenkäsittelyalueella otetaan vastaan vieraskasvilajeja (esim. jättipalsami, jättiputki, komealupiini, kurtturuusu). Hyvinkään, Valkeakosken ja Nurmijärven jätteidenkäsittelyalueilla otetaan vastaan alle 2 m3 kuormia vieraskasvilajeja jätteidenkäsittelyalueilla sijaitseville lavoille tiiviisti muovipusseihin pakattuina. Isommat kuormat tulee toimittaa Järvenpään ja Hämeenlinnan jätteidenkäsittelyalueille. Tuotaessa vieraskasvilajeja Hämeenlinnan tai Järvenpään jätteidenkäsittelyalueelle asiakkaan tulee ilmoittautua vaa’alla, jolloin Kiertokapulan henkilökunta opastaa kuorman purkamisessa.

Vieraslajeiksi luokiteltavia etanoita (esim. espanjansiruetanoita) sekä muita etanoita/kotiloita (esim. lehtokotilo) ei vastaanoteta elävinä. Pienet määrät kuolleita etanoita/kotiloita voi lajitella tiiviisti suljettavaan muoviseen astiaan tai tuplamuovipussiin pakattuna kiinteistön sekajäteastiaan. Kuolleet etanat/kotilot voi myös haudata pihalle noin 0,5 metrin syvyyteen.
Isommat määrät kuolleita etanoita/kotiloita vastaanotetaan Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueille vieraslajijätteenä. Etanoiden tulee olla hyvin pakattuna esim. tuplajätesäkkiin. Vieraslajeiksi luokiteltavien etanoiden/kotiloiden munia sisältävä puutarhajäte otetaan vastaan jätteidenkäsittelyalueilla vieraslajijätteenä. Jätteen tulee olla hyvin pakattuna tiivistii suljettuun tuplajätesäkkiin.

Lisätietoja: käsittelysuunnittelija, Eveliina Jokijärvi, eveliina.jokijarvi[at]kiertokapula.fi, puh. 050 442 1214